Training “Data & Analytics Testing (Foundation Level)”

Naar aanleiding van de toenemende vraag naar een gespecialiseerde opleiding over het testen van datawarehouse, business intelligence en analytics toepassingen organiseren Ammerlaan IT Training & Advies, DataConnected en Verified.nl de unieke training “Data & Analytics Testing”. 

De eerste uitvoeringen van de training zijn gestart in april 2018. We zijn trots op de beoordeling ervan door de cursisten.

In de Evenementenkalender vind je de verschillende trainingsdata voor de open inschrijving. Liever als groep deelnemen? In overleg zijn ook in-house trainingen mogelijk. Stel je vragen aan Armando Dörsek van Verified (06-23054054) of Jaap de Roos van Dataconnected (06-41044141).

Inleiding

Inmiddels onderkent iedereen dat data, mits goed toegepast, enorme waarde kan toevoegen – en soms zelfs hele bedrijfstakken verandert. Denk aan Amazon, Netflix en Walmart.

Een steeds groter aantal organisaties heeft professionals in dienst die (Big) Data verzamelen, analyseren, vastleggen, modelleren en de resultaten daarvan presenteren/visualiseren. Hun opdrachtgevers vertrouwen op juiste, complete en tijdig geleverde informatie. Niet eenmalig, maar voortdurend. De data professionals kunnen zich geen missers permitteren en zoeken naar mogelijkheden om aan te tonen dat dit vertrouwen terecht is.

Maar hoe doe je dat nou in de praktijk? In deze praktisch opgezette training krijg je inzicht in het gestructureerd testen in complexe Data & Analytics projecten.

Opzet van de training

Tijdens deze tweedaagse Foundation Level training leer je wat Data & Analytics is en op welke wijze je dient te testen in een Data & Analytics omgeving. De testmethodiek is gebaseerd op internationale test-standaarden (ISTQB) met een specifieke vertaling voor de Data (Analytics) omgeving.

De training is zo opgezet, dat het data- en testprofessionals een gezamenlijk kader geeft en men één taal spreekt als het gaat om het testen van data & analytics omgevingen. Vervolgens leert de cursist hoe gestructureerd testen is in te zetten om kwaliteitsdoelstellingen te halen. De training combineert de theorie met de praktijk en bevat diverse oefeningen, zodat de aansluiting met de praktijk en de toepasbaarheid voor jou als cursist de meeste waarde levert.

Onderwerpen

Na de training:

 • ben je in staat om een teststrategie te bepalen en testtrajecten op te zetten voor data georiënteerde omgevingen en -projecten
 • heb je kennis van testspecificatietechnieken die specifiek inzetbaar bij data & analytics projecten
 • heb je kennis van de eigenschappen van testomgevingen en testdata alsmede in het gebruik van productiedata en privacy-aspecten
 • heb je kennis van aspecten van datakwaliteit en kun je dataprofiling toepassen
Programma
Dag 1:
 • Naar een gezamenlijke basis:
  Business Intelligence, Datawarehousing en Analytics
 • Testen en het Testproces
 • Risk Based Testen en de PRA
 • De Skillset van “de tester”
 • Testen van Rapportages & Dashboards

Dag 2:

 • Testen van Transformaties (ETL)
 • Testen van Volledigheid van Data
 • Datakwaliteit en Data Profiling
 • Testomgevingen en Testdata
 • Privacy aspecten (AVG/GDPR)
 • Testtools
Voorkennis

Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Affiniteit met ICT en/of Business Intelligence en aanverwante thema’s zijn uiteraard een pré. Kennis van ISTQB is een pré.

 Prerequisites

De deelnemer dient op dag 2 te beschikken over een (Windows) laptop met internet toegang en de mogelijkheid om lokaal software te kunnen installeren.

Voor wie

De training kenmerkt zich door de praktische insteek, en is met name bedoeld testengineers en testcoördinatoren, business analisten, data leads, datawarehouse ontwikkelaars en BI-consultants.

Examen

De training wordt afgesloten met een examen. Na het succesvol slagen voor dit examen ontvangt de deelnemer het certificaat Certified Data & Analytics Tester Foundation Level.

Deze training is onderdeel van het Data Analytics Testing programma:

Data & Analytics Testing Modules

Duur

2 dagen

Literatuur

Je ontvangt bij aanvang van de training:

 • Reader “Data & Analytics Testing Foundation Level” (R. Ammerlaan, A. Dorsek, red.)
Trainers

Armando Dörsek

Armando Dörsek is een ISTQB- en TMap®Next gecertificeerd testmanager. Hij heeft 20 jaar werkervaring in de ICT als ontwikkelaar, coach en testspecialist, waarvan de afgelopen 8 jaar onafgebroken in omgevingen die zich richten op Business Intelligence, Data Warehousing en Analytics.
Klanten waren onder meer diverse ziektekostenverzekeraars, ABN Amro Bank, de Nationale Politie en de Belastingdienst. De projecten zijn vaak grootschalig van aard en hebben een bedrijfsbrede impact.

Rogier Ammerlaan

Rogier is reeds een groot aantal jaren binnen het vakgebied van softwarekwaliteit en agile systeemontwikkeling in de financiële- als technische automatisering. Na zijn afstudeerwerkzaamheden op het gebied van CMM, heeft hij zich gespecialiseerd in software testen. Hij is daarbij werkzaam geweest als testmanager, -coördinator en tester bij grotere (internationale) projecten. Rogier heeft zich de laatste jaren vooral beziggehouden met leiding van grotere testteams en uitdenken complexe test strategieën. Hij heeft diverse testproces verbeterings- en implementatietrajecten begeleid en veel ervaring opgedaan met integration testing in the large en data migratie. Rogier verzorgt een scala aan opleidingen op gebied van testen, agile en robotics.

Prijs

Cursusprijs € 1.195,- ex. BTW

(incl. eerste examenzitting á € 200,-)

Lokaties en data 

Zie de evenementenpagina’s voor de cursusdata.

Download de Flyer

Bovenstaande vind je ook terug in de Flyer:  Flyer Certified Data & Analytics Tester (FL) - 2019 (Nederlands) (91 downloads) .

Overige trefwoorden:
Analytics; Business Intelligence; BI; Cursus;  Datawarehouse; Data Warehouse;Data-Warehouse; DW; DWH;Kwaliteit; Testen; Training; Valideren; Verifiëren; Workshop; Quality Assurance; QA; Opleiding; ISTQB;TMap.