Training “Certified Data & Analytics Tester”

Wilt u méér weten over het testen van business intelligence-, datawarehouse- en analytics producten? Dan is de training "Certified Data & Analytics Tester" iets voor u!

Steeds meer bedrijven en organisaties zijn “data driven” en maken gebruik van  data & analytics. Het borgen van kwaliteit in deze informatieproducten is belangrijker dan ooit te voren. Hoe bepaalt u een passende strategie voor het testen van deze producten? Welke testontwerptechnieken passen daarbij? Zijn er tools voor het verbeteren van de testsets? Hoe maken we datakwaliteit meetbaar? Zomaar een aantal onderwerpen die in deze tweedaagse training aan bod komen. 

 

Internationale Erkenning

De eerste uitvoeringen van de training zijn gestart in april 2018 als resultaat van inspanningen van “Ammerlaan IT Advies & Trainingen”, “Dataconnected” en Verified. Na de accreditatie door DAU in 2020 wordt de training in binnen- en buitenland verzorgd en we zijn trots op de beoordeling ervan door de cursisten.

Data Analytics United Logo

Opzet van de training

Tijdens de tweedaagse CDAT training leer je een teststrategie op te zetten voor een Data & Analytics omgeving, d.w.z. een BI, datawarehouse of data science/analytics omgeving.

De testmethodiek is gebaseerd op internationale test-standaarden (ISTQB) met een specifieke vertaling naar de ‘datawereld’.

De training is zo opgezet, dat het data- en testprofessionals een gezamenlijk kader geeft en men één taal spreekt als het gaat om het testen van data & analytics omgevingen.

De training combineert de theorie met de praktijk en bevat diverse oefeningen, zodat de aansluiting met de praktijk en de toepasbaarheid voor jou als cursist de meeste waarde levert.

 

Onderwerpen

Na de training:

 • ben je in staat om een teststrategie te bepalen en testtrajecten op te zetten voor data georiënteerde omgevingen en -projecten
 • heb je kennis van testspecificatietechnieken die specifiek inzetbaar zijn bij data & analytics projecten
 • heb je kennis van de eigenschappen van testomgevingen en testdata alsmede in het gebruik van productiedata en privacy-aspecten
 • heb je kennis van de verschillende dimensies van datakwaliteit en kun je dataprofiling toepassen

 

Programma

 

Dag 1
 • Naar een gezamenlijke basis: Business Intelligence, Datawarehousing en Analytics
 • Testen en het Testproces
 • Risk Based Testen en de Product Risico Analyse (PRA)
 • Testen van Rapportages & Dashboards
 • Testen van Volledigheid van Data

 

Dag 2
 • Testen van Transformaties (ETL)
 • Dimensies van Datakwaliteit
 • Data Profiling
 • Testomgevingen
 • Informatiebeveiliging
 • Privacy aspecten (AVG/GDPR)
 • Skillset van “de tester”

 

Voorkennis

Er is géén specifieke vooropleiding vereist voor deelname. Affiniteit met Business Intelligence, Datawarehousing en aanverwante thema’s is uiteraard een pré. Basiskennis van gestructureerd testen (bv. ISTQB en/of TMap) is een pré.

Als leidraad voor de training wordt de officiële DaU Syllabus “Data & Analytics Tester” (Engelstalig) gebruikt (gratis te downloaden).

 

Doelgroep

De training kenmerkt zich door de combinatie van theorie en praktijk en is bedoeld voor testers, analisten én (BI/DWH) developers/engineers/beheerders.

 

Examen

Na afloop van de training kunnen deelnemers via Brightest een examen doen (waarde: € 200,-). Na het succesvol slagen voor dit examen ontvangt de deelnemer het internationaal erkende certificaat “DAU Certified Data & Analytics Tester Foundation Level”.

 

Trainers

 

Armando Dörsek

Armando Dörsek is een ISTQB- en TMap®Next gecertificeerd testmanager. Hij heeft meer 20 jaar werkervaring in de ICT als ontwikkelaar, coach en testspecialist, waarvan de afgelopen 8 jaar onafgebroken in omgevingen die zich richten op Business Intelligence, Data Warehousing en Analytics.
Klanten waren onder meer Achmea, Menzis, ABN Amro Bank, de Nationale Politie en de Belastingdienst. De projecten zijn vaak grootschalig van aard en hebben een bedrijfsbrede impact.

 

Rogier Ammerlaan

Rogier is reeds een groot aantal jaren binnen het vakgebied van softwarekwaliteit en agile systeemontwikkeling in de financiële- als technische automatisering. Voordat hij full time trainer werd was hij werkzaam als testmanager, -coördinator en tester bij grote (internationale) projecten. data migratie. Rogier verzorgt een scala aan opleidingen o.a. op gebied van testen, agile en robotica.

 

Prijs

Cursusprijs EUR 1.195,- ex. BTW en incl. eerste examenzitting.

 

Data en Locaties

Zie de Evenementenkalender voor data en locaties.

Liever als groep deelnemen? In overleg zijn ook in-company trainingen mogelijk. Stel je vragen aan Armando Dörsek van Verified (06-23054054) of vul het Contactformulier in.

Testen & Toetsen in de wereld van BI, Datawarehousing en Analytics